Test je brokkenkennis!
Tekst: Prins Petfoods
Wat is nou het verschil tussen een geperste en een krokante brok? Krijgen honden van brokken tandplak? En kun je een brokje maken met alleen vlees erin? De brokkenmakers van Prins leggen het uit!
Geperst of krokant
Brokken maken kan op twee manieren: extruderen en persen. Het verschil zit hem in het bereidingsproces, waardoor de brokken een andere structuur krijgen. Bij het extruderen worden de brokjes als het ware ‘opgeblazen’, waardoor ze een krokante structuur krijgen. Bij persen worden de ingrediënten samengedrukt, waardoor er compacte brokjes ontstaan.
Wat is nou beter?
Wat is nou beter, een geperste of een krokante brok? Die vraag krijgen we heel vaak en daar kunnen we kort over zijn: de beste brok bestaat niet. We kunnen ons voorstellen dat je van alle informatie wat je wel of juist niet moet voeren soms een heel klein beetje gek wordt. Het is maar net waar het dier in kwestie het goed op doet. Wat je moet voeren, hangt helemaal af van je hond.
Een voorbeeld…
Voor puppy’s, drachtige en zogende honden, sporthonden en andere honden met een hogere energiebehoefte kan een geperste brok fijn zijn. Doordat deze brok minder lucht bevat, neemt hij minder ruimte in de maag in dan een krokante brok. Honden met een hoge energiebehoefte kunnen zo met een lagere maagbelasting toch voldoende brandstof binnenkrijgen.
Dit kan niet
Een brokje maken van alleen vlees gaat niet. Zowel geperste als krokante brokvoedingen bevatten altijd 20 tot 40 procent koolhydraten. Voor de structuur van een brokje is namelijk zetmeel uit granen en groenten nodig. Zonder koolhydraten zou een brokje uit elkaar vallen!
Energie voor lichaam én geest
Vlees levert vooral eiwitten en vetten, oftewel bouwstenen en brandstof voor het lichaam. Maar honden kunnen ook prima granen verteren. Granen leveren voornamelijk koolhydraten. De vezels daarin zijn belangrijk voor de gezondheid van de darmen, de energie die de hond eruit kan halen zorgt onder meer voor een optimale werking van het brein. Als je hond veel moet nadenken, bijvoorbeeld bij het spelen van een denkspel of bij het opletten tijdens de training, dan kan hij dit vaak beter als hij net koolhydraten heeft gegeten!
Koude en warme brokjes
Geperste hondenbrokken kun je ‘warm’ en ‘koud’ persen. Een warm geperste brok, zoals we die bij Prins maken, wordt gemaakt met behulp van water en stoom. Een koud geperste brok wordt gemaakt zonder stoom, tijdens de productie wordt alleen water toegevoegd om de ingrediënten te mengen. Zonder stoom ontstaat er tijdens het persen van het ingrediëntenmengsel door de vormplaat meer wrijving en druk. Daardoor kan de temperatuur tijdens de productie van een koud geperst brokje net zo hoog oplopen als tijdens de productie van een warm geperst brokje. Dat koud geperste brokken beter zouden zijn omdat ze minder verhit worden, klopt dus niet.
Meer poep?
Dat een hond van een geperste brokvoeding veel meer gaat poepen dan een krokante brokvoeding, is een fabel. De hoeveelheid ontlasting hangt af van de samenstelling en de verteerbaarheid van de voeding, en van de hoeveelheid eten die een hond krijgt. Niet van of het een geperste of een krokante brokvoeding is. Aan de hoeveelheid poep en de structuur daarvan kun je zien of een hond zijn voeding goed benut, en of de hoeveelheid die hij krijgt passend is. De ontlasting moet stevig van structuur zijn en een hond mag, uitgaande van twee maaltijden, drie tot hooguit vier keer per dag poepen. Poept je hond meer? Dan kan het zijn dat hij een te grote dagportie krijgt die hij niet goed kan verwerken.
Tandplak
Tandplak ontstaat doordat bacteriën in de bek voedselresten als voedingsbron gebruiken en afvalstoffen produceren, waardoor er zich een laagje op het tandoppervlak vormt. Als dit laagje met calcium in het speeksel in aanraking komt en bindt, ontstaat er tandsteen. Tandplak en tandsteen zijn vooral een erfelijk probleem. Als een hond gevoelig is voor tandplak, ontstaat tandplak zowel bij het eten van geperste als krokante voedingen. Krokante brokken zijn wel harder en nodigen daardoor meer uit tot kauwen, maar veel honden blijken dat niet te doen.
Hulp nodig?
Zowel geperste als krokante brokken heb je in tientallen varianten. Als je er even niet meer uitkomt, uit al die verschillende brokken, kun je altijd de hulp van het CareTeam inschakelen. Dit team van deskundigen helpt je snel en gratis met advies en begeleiding, wat je ook voert of voeren wilt: www.prinspetfoods.nl/careteam